ES6 | Arrow Functions #4

Göktuğ Sultan
2 min readOct 31, 2019

Javascript dünyasında ES6'yı öğrenme serimiz bugün yeni bir konu ile devam ediyor. Bugün sizlere ES6 ‘nın bir diğer yeniliği olan Arrow Functions konusundan bahsedeceğim. Seriyi en baştan takip etmek isteyenler için ilk yazıyı da şuraya bırakıyorum. Js | var-let-const kavramları #1 .

Arrow Functions

Javascript dünyasına ES6 ile gelen bir yenilik olan Arrow Functions özelliğinin daha iyi anlaşılması için bu yenilik gelmeden önceki fonksiyon kullanımlarından bahsederek yazıma başlayacağım. ES6 öncesi fonksiyon kullanımını bir örnekle hatırlayalım.

ES6 öncesinde ki bu fonksiyon kullanımından arrow function özelliği sayesinde şu şekilde kurtulabiliriz.

Arrow function özelliği ile fonksiyonların kullanımı daha pratik ve daha kullanışlı olmuştur. Bu hali bile bir pratiklik sağlayan arrow function özelliğinin diğer kullanıldığı durumlarıda örneklerle açıklayalım.

1.örnekte görüldüğü üzere eğer ki fonksiyon parametre alıyorsa ( ) içinde belirtmek yeterli oluyor. Eğer bu parametre bir(1) adet ise (2.örnekte olduğu gibi) o zaman ( ) arasına yazmak gerekmiyor.

Eğer fonksiyon içerisinde sadece tek satırlık bir işlem yapılacaksa(3.örnekte olduğu gibi) scope yani { } kullanmaksızın o işlemi gerçekleştirebiliriz.Ayrıca eğer hem parametre bir adet hem de yapılacak işlem bir satırlık ise hem parametrenin ( ) arasına hem de işlemin { } içerisine yazılmasına (4.örnekte görüldüğü üzere) gerek yoktur. Aynı zamanda return ifadesine de gerek kalmıyor.

Böylelikle ES6 ile birlikte gelen arrow function özelliğinin fonksiyon yazımını daha pratik ve kullanışlı hale getirdiğini gördük. Arrow function özelliğini daha sonraki yazıların örneklerinde sık sık kullanarak daha kalıcı olmasına çalışacağım. Bu yenilikleri geliştirme süreçlerimize dahil edebilmenin umuduyla bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)

Serinin devamı ve yenilikleri öğrenmek için takipte kalın..

--

--