ES6 | Find-Some-Every #6

Göktuğ Sultan
3 min readNov 5, 2019

Javascript dünyasında ES6'yı öğrenme serimizde en son array helper method’lardan map( ),filter( ) ve reduce( ) ‘dan bahsetmiştik.Bugün de bu methodlardan olan find( ),some( ) ve every( ) ‘den bahsedeceğiz. Array helper method’ları baştan takip etmek isteyenler için bir önceki yazıyı şuraya bırakıyorum.

Find( )

Find( ) metodu array’in her bir elemanı için kendisine parametre olarak gönderilen fonksiyonu çağırır ve bu fonksiyona uygun olan(şartı sağlayan) ilk değeri geri döndürür. Array içindeki elemanların tipi neyse geri dönen değer de o tipte olur. Şimdi bunu örneklerle açıklayalım.

İlk örnek için ; numbers array’i üzerine uygulanan find( ) metodunda şart olarak ondan(10) büyük değer isteniyor. Bu şarta 21,132,130,44 uyuyor. Fakat find( ) metodunun özelliği gereği şartı sağlayan ilk değer olan 21(number tipinde) sonuç olarak geri döner.

İkinci örnek için ; users array’i üzerine uygulanan find( ) metodunda şart olarak username’i John olan değerin dönmesi isteniyor. Bu şartı sağlayan ve id’si 2(iki) olan değer object tipinde sonuç olarak geri döner. Eğer users array içinde id’si 4(dört) fakat username’i yine John olan bir başka eleman daha olsaydı yine şartı sağlayan ilk eleman id’si 2(iki) olan değer olduğu için sonuçta bir değişiklik olmazdı.

Some( )

Some( ) metodu array’in her bir elemanı için kendisine parametre olarak gönderilen fonksiyonu çağırır ve bu fonksiyona uygun olan (şarta uyan) en az bir elemanın olması durumunda true , hiç bir eleman uymuyorsa false döner. Yani some( ) metodu sonuç olarak Boolean tipinde bir değer döndürür. Şimdi bu metodunun kullanılışını örneklerle açıklayalım.

İlk örnek için ; arr adında ve number tipinde değerlerden oluşan bir array’imiz var. Bu array üzerine some( ) metodu uyguluyoruz ve metodun içine gönderdiğimiz fonksiyona uyan tek bir değer bile olmadığı için sonuç olarak false değeri döner.

İkinci örnek için ; numbers ve numbers1 array’lerine ilk örnekteki gibi some( ) metodu uygulanıyor ve numbers array’i üzerine uygulanan metodun sonucu false , numbers1 array’i üzerine uygulanan metodun sonucu true olarak döner.

Every( )

Every( ) metodu da diğer metotlar gibi array’in her bir elemanı için kendisine parametre olarak gönderilen fonksiyonu çağırır ve Some( ) metodundan bu noktada farklı olarak bu fonksiyona tüm elemanlarının uyması (şartı sağlaması) durumunda true , elemanların biri bile fonksiyon içerisinde ki şarta uymuyorsa false değeri döndürür. Every( ) metodu da sonuç olarak Boolean tipinde bir değer döndürür. Şimdi bu metodunun kullanılışını örneklerle açıklayalım.

Tüm örnekler için sonuç ; verilen şartın her bir array elemanı tarafından sağlanması durumunda true (1. ve 3. örnek) , tek bir eleman dahi şarta uymaması durumunda false (2.örnek) olarak dönmüştür.

Bu yazımda ve bundan bir önceki yazımda array helper method’lardan bahsetmeye çalıştım . Anlattığım metotların daha detaylı örnekleri ve anlatmadığım diğer metotların ne gibi durumlarda kullanıldığını öğrenmek için bu kaynağı da(anlatırken yararlandığım) inceleyebilirsiniz.

Böylelikle bir yazının daha sonuna geldik. Öğrendiğimiz tüm yenilikleri geliştirme süreçlerimize dahil edebilmenin umuduyla bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)

Serinin devamı ve yenilikleri öğrenmek için takipte kalın..

--

--